Gedreven door kwaliteit!

Kwaliteitsadvies, begeleiding naar certificering en accreditering voor kleine en middelgrote ondernemingen.

NEN-EN 1090

FPC certificering en CE-markering van staal- en aluminiumconstructies 
Sinds 1 juli 2014 moeten dragende staal- en aluminiumconstructies voorzien zijn van CE-markering volgens NEN-EN 1090. Een bouwproduct mag namelijk niet meer in de handel worden gebracht zonder CE-markering en prestatieverklaring als er voor de productsoort een geharmoniseerde Europese norm is gepubliceerd. Deze ontwikkeling heeft niet alleen gevolgen voor de producent, leveranciers en constructeurs, maar ook voor de opdrachtgever.

Deze norm maakt namelijk een eind aan alle losse en apartje regeltjes voor het vervaardigen en verhandelen van staal- en aluminiumconstructies. Dankzij de FPC certificering kan de opdrachtgever ervan uitgaan, dat alle constructies voldoen aan de nu geldende wettelijke eisen.

De definitie van een dragend constructiedeel luidt volgens de NEN-EN 1090-1 als volgt: “onderdelen om te worden toegepast als belasting dragende delen van werken, ontworpen om mechanische weerstand en stabiliteit en/of brandwerendheid te verzorgen, met inbegrip van aspecten van duurzaamheid en bruikbaarheid, die direct zoals geleverd kunnen worden gebruikt of in een bouwwerk kunnen worden opgenomen.”

Enkele voorbeelden zijn:

  • Staalconstructies
  • Trappen en bordessen
  • Balkonhekken
  • Bruggen
  • Kermisattracties
  • Tribunes

CE-markering
Let wel, CE is geen keurmerk of certificaat, maar een verklaring van de producent dat de producten voldoen aan alle constructieve eisen die in de relevante productnorm(en) door de wetgever gesteld zijn.

Traject naar certificering
Één van de vereisten om CE-markering op producten te mogen aanbrengen, is dat de producent FPC-gecertificeerd wordt door een aangewezen instelling, een notified body. Deze certificering zal niet zomaar behaald worden, daaraan ligt een heel proces aan ten grondslag; van het opstellen van een eigen kwaliteitsbeheersingssysteem (FPC), inclusief een laskwaliteitsmanagementsysteem volgens NEN-EN ISO 3834 tot aan de audit.

Begeleiding naar naar FPC certificering door Adviesgroep Nederland
Adviesgroep Nederland is gespecialiseerd in het begeleiden van certificeringstrajecten op basis van kwaliteit-, veiligheid- en milieu normen. Wij kunnen u adviseren en begeleiden in het traject naar certificering van de NEN-EN 1090-1 zodat u voldoet aan de wetgeving.